Zobni implantati

Zobni vsadki ali implantati so lahko nosilec za zobne krone, zobni mostiček ali pa predstavljajo oporo za celotno zobno protezo. Če ste izgubili, na primer, en zob, zobozdravniku ni treba brusiti sosednjih zdravih zob, da bi izgubljenega nadomestil.

Sodobna implantologija – veda, ki se ukvarja z zobnimi vsadki – se razvija že dobrih 40 let. Danes samo v Evropi vstavijo vsako leto več kot milijon zobnih vsadkov. Naj poudarimo, da se lahko vsaka neuspešna implantacija, kar se sicer zgodi zelo redko, ponovi.

Korenina in steber zobnega vsadka sta iz titana; gre za vijak iz titana, ki se ga vsadi v čeljustno kost, nanj pa se postavi vidni nadomestek – mostiček, krono ali protezo. Prednosti titana so:

  • biološko prijazen, to pomeni, da ga telo ne zaznava kot tujka,
  • manjša možnost alergij,
  • zagotavlja hitro in čvrsto umestitev v kost.

Zobni vsadki so sestavljeni iz treh delov:

  • Telo zobnega vsadka

Telo implantata zapolni prostor naravne zobne korenine, saj je čvrsto umeščeno v čeljustno kost.

  • Steber zobnega vsadka

Steber implantata povezuje telo implantata in protetično rekonstrukcijo.

  • Protetična rekonstrukcija

Protetična rekonstrukcija je zobna nadgradnja.


Zobni vsadki so primerni za vsako možno pozicijo v zobni čeljusti. Na trgu je več različnih zobnih vsadkov. Med najbolj sodobnimi in zanesljivimi so SKY vsadki blagovne znamke Bredent. Njihove dokazane prednosti so:

  • Da se za vaš primer načrtuje funkcionalno in estetsko najbolj ustrezne vsadke.
  • Namestitev SKY implantatov je nežna, brez bolečin.
  • Zobne vsadke Bredent v Nemčiji razvijajo in izboljšujejo že dobro desetletje, v skladu z najnovejšimi dognanji v znanosti, tehnologiji in na podlagi pričevanj bolnikov.

Postopek implantiranja

Postopek nadomeščanja izgubljenih zob je utečen. Za operativni poseg je potrebno približno eno uro, po njem pa se lahko takoj odpravite domov. Celotni postopek, od implantiranja do izdelave zaključne konstrukcije, tj. zobne krone, traja približno 5–6 mesecev.

Postopek nebolečega in kratkega vstavljanja nadomestnih trajnih, trdnih in fiksnih zobnih vsadkov oz. implatatov je v povprečju uspešen v 98% primerov. Redko se zgodi, da je implatat nestabilen. Ponovitev postopka je mogoča. Poskrbeli bomo, da bodo vaši zobni vsadki enake barve kot vaši preostali zobje. Tako ne bo mogel nihče razlikovati med vašimi naravnimi in novimi zobmi.

Pred posegom bomo najprej na podlagi analize in primerjave realnega stanja v ustih in možnosti postavitve zobnega vsadka ocenili ali ste primeren kandidat za poseg. Pri tem bomo skušali čim bolj uskladiti vaše želje z dejanskim stanjem v ustni votlini ter predvideti vse potrebne posege pred samim implantiranjem.

Predstavili vam bomo najbolj optimalne možnosti za nadomestitev manjkajočih zob. Nato vam bomo rentgensko slikali čeljustnico, če bo potrebno pa tudi opravili CT operativnega področja. Še preden se odločimo za operacijo, bomo pripravil celoten načrt rehabilitacije. Pred posegom se boste seveda morali v celoti strinjati z oskrbo, zobozdravnik pa vas bo seznanil z možnimi posledicami.

Po uspešni pripravi, se aplicira lokalna anestezija na mesto implantacije, zato poseg praviloma ne boli.
Na vnaprej določeno mesto se izvrtajo odprtine, točno določene za vsako velikost implantata posebej. Vsadek, ki se ga uvije v odprtino, se prekrije s sluznico in zašije.

Po končanem posegu lahko takoj odidete domov.

Po namestitvi zobnega vsadka, se ta celi od enega do šest mesecev. Po tem se bodo implantati čvrsto zasidrali v čeljust.

Prvih sedem dni po posegu je področje impantacije zašito, območje posega je potrebno hladiti, paziti na higieno. V tem tednu tudi odsvetujemo fizične napore. Sicer pa lahko že nekaj ur po posegu normalno jeste (mehko hrano), odsvetujemo pa pitje zelo mrzle in vroče tekočine.

Po tednu dni se šivi odstranijo. Ko mine potreben čas, se bo z manjšim kirurškim posegom odstranila sluznica nad vsadkom. Takrat se bo na zgornji del vijaka namestila krona v obliki zoba, ki bo videti kot vaš pravi zob.